Dyrare elpriser

By 26 november, 2011Nyheter

Elpriset kommer att bli billigare än förra vintern, spår cheferna i våra stora elbolag. Ja billigare än förra året innebär ju inte att de kommer att skänka bort elen men det låter ju bra!? Men samtidigt varnar man i marginalen för att det blåser lite i Tyskland vilket innebär att Tyska nationens mäktiga vindparker haltar en aning och inte genererar full effekt. Det innebär i sin tur att Tyskland som nu försöker reducera sitt kärnkraftsanvändande får förlita sig på rysk naturgas. Jag säger som Folkpartiet Jan Björklund, ”Det finns bara två fel på rysk gas. Det ena är att det är gas. Det andra att den är rysk”. Skämt åsido. Oavsett vad man tycker om naturgas och det faktum att den är rysk så misstänker jag att ryssarna vet hur man tar betalt för denna gas! Dyr el i Tyskland innebär förmodligen i en avreglerad elmarknad att vi också får ett högre elpris i Sverige. Enkelt, tillgång och eftermarknad styr inte helt oväntat också elpriset, detta trotts att vattenmagasinen i Norrland står fulla!

Så värmepumpsanvändarna skall nog inte ännu slå sig för bröstet och invänta sommaren med ett nöjsamt leende på läpparna. Fjärrvärmepriset har inte heller gått ner så vitt jag vet, så fastighetsägare med fjärrvärmecentraler i sina hus kommer nog också att få lätta på plånboken i vinter.

Men då kan vi ju inte påverka vår el och energinota?? Jo, lösningen är såklart att använda mindre el och värme energi. Negawatt-timmen, dvs den energi som, vi inte behöver köpa är den billigaste. Energieffektivisering är inget nytt men det finns mycket att göra i våra bostadsbestånd och främst i flerbostadshus. Vi som jobbar som energikonsulter dagligen ser att behovet av energioptimering är stort och att det finns mycket pengar att spara. Vi jobbar med att energikartlägga var energin tar vägen i fastigheten och sedan utreder om man inte skulle kunna använda mindre energi. Oftast behövs inte stora investeringar utan snarare en energioptimering som säkerställer att man använder rätt mängd energi och under rätt tidpunkt.

Vi på Franska Bukten kan hjälpa er att optimera er energianvändning och få pengar över till annat.

Pär Worbis, energikonsult

Leave a Reply